Jaki wybrać olej do picia na włosy?
Data publikacji 9 maja 2024Włosy są jednym z najważniejszych elementów naszego wyglądu. Ich stan wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na to, jak postrzegają nas inni. Aby zachować ich zdrowie i piękno, warto spożywać oleje roślinne. Jakie są najlepsze? Jakie mają właściwości? I z czym je jeść? Oto lista 5 najlepszych olejów, które poprawią wygląd i kondycję twoich włosów.
Zobacz także: Olejowanie włosów krok po kroku – jak olejować włosy?
1. Oliwa z oliwek – na błyszczące i zdrowe włosy
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A i E, które są niezbędne dla zdrowia włosów. Regularne spożywanie oliwy z oliwek zapewnia włosom odpowiednie nawilżenie, dodaje im blasku i sprawia, że są mniej podatne na łamliwość i wypadanie. Oliwę można spożywać na zimno, dodając do sałatek, lub na gorąco, jako składnik różnych potraw.
2. Olej arganowy – pełen witamin skarb Maroka
Olej arganowy, zwany też „płynnym złotem Maroka”, jest niezwykle bogaty w witaminy i kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla zdrowia włosów. Regularne spożywanie oleju arganowego wzmacnia włosy, nadaje im zdrowego połysku i zapobiega ich wypadaniu. Olej arganowy może być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek, lub na gorąco, jako składnik różnych potraw.
3. Olej arachidowy – najlepszy na wypadające włosy
Olej arachidowy, czyli olej z orzeszków ziemnych, jest bogaty w biotynę, czyli witaminę B7, która jest niezbędna dla zdrowia włosów. Regularne spożywanie oleju arachidowego zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia je i dodaje im blasku. Olej arachidowy może być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek, lub na gorąco, jako składnik różnych potraw.
4. Olej lniany – zastrzyk witamin dla słabych włosów
Olej lniany jest produkowany z nasion lnu, które są bogate w witaminy i mikroelementy. Regularne spożywanie oleju lnianego wzmacnia włosy, nawilża je i dodaje im blasku. Olej lniany może być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek, lub na gorąco, jako składnik różnych potraw.
5. Olej z awokado – dla zdrowych włosów pełnych blasku
Olej z awokado jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla zdrowia włosów. Regularne spożywanie oleju z awokado sprawia, że włosy stają się mocniejsze, zdrowsze i pełne blasku. Olej z awokado może być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek, lub na gorąco, jako składnik różnych potraw.
Inne oleje dobre dla włosów
Na rynku dostępne są również inne oleje, które mają zbawienny wpływ na kondycję włosów. Są to między innymi: olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek malin, olej z pestek dyni, olej z pestek moreli, olej z pestek czarnuszki, olej z pestek maku, olej ze słodkich migdałów i wiele innych. Wszystkie te oleje można spożywać na zimno, jako dodatek do sałatek, lub na gorąco, jako składnik różnych potraw.
Jak spożywać oleje dla zdrowych włosów?
Oleje dla zdrowych włosów można spożywać na różne sposoby. Można je dodawać do sałatek, warzyw, makaronów, czy zamiast masła. Najlepiej spożywać je na zimno, aby nie straciły swoich cennych wartości odżywczych. Jeśli nie przepadasz za olejami w codziennej diecie, możesz zawsze zamienić je na produkty, z których są wytworzone: orzechy, ziarna, pestki, oliwki, kokosy czy awokado.
Podsumowanie
Spożywanie olejów roślinnych jest jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na poprawę wyglądu i kondycji włosów. Właściwie dobrane oleje dostarczą naszym włosom wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu będą one zdrowe, mocne i pełne blasku. Pamiętaj, że zdrowe włosy to piękne włosy!